NED MANIFEST

‘Niets is zo krachtig als een idee waar de tijd rijp voor is.’
Victor Hugo

Overleeft uw onderneming in het tijdperk van sustainability?
Eén ding is de afgelopen jaren duidelijk geworden: er is dringend behoefte aan een duurzaam groeimodel voor de onderneming van de 21ste eeuw.

Kritiek of dynamiek?
In de wereld van vandaag eisen burgers en overheden steeds vaker duurzame oplossingen. Ondernemingen die zonder respect voor de omgeving werken en bronnen uitputten, staan steeds meer bloot aan kritiek. De kritische blik van consumenten leidt tot nieuwe dynamiek in alle sectoren. De financiële dienstverlening zoekt naar nieuwe relevantie. De industrie sleutelt aan het productieproces. Producenten van voedingsmiddelen en consumentenartikelen zoeken naar balans. Overal werken pioniers aan een model dat werkelijk houdbaar is voor de komende generaties en duurzame groei oplevert voor onderneming en omgeving.

Stilstand of evolutie?
Toch zijn er nog steeds talloze bedrijven die doorgaan op de vertrouwde voet. Zij consolideren liever dan dat ze evolueren. Ze negeren de signalen uit de markt. Ze sluiten hun ogen voor de werkelijkheid. Zij zijn als de dinosauriërs na de inslag van de meteoor, 65 miljoen jaar geleden. Deze reuzen waren niet in staat om zich aan te passen aan een ingrijpend veranderd klimaat. We vinden ze nu alleen terug als skelet in het museum of in de films van Spielberg. Vermakelijk en leerzaam, maar verder irrelevant.

Tyrannosaurus of pionier?
Wie goed om zich heenkijkt, ziet de les die succesvolle bedrijven ons leren. Er is maar één recept: adapt or die. Hoe kunnen ondernemingen hun DNA veranderen? Hoe kunnen zij zich in hun diepste wezen aanpassen aan een nieuwe tijd? Hoe ziet een succesvolle evolutiestrategie eruit? Vaak hebben ondernemingen al alles in huis om tot een duurzaam groeimodel te komen. Het is zaak de krachten te ontsluiten die leiden tot de evolutionaire doorbraak.

NED werkt met ondernemingen aan het antwoord dat hen in beweging brengt naar een duurzaam groeimodel.